Terrassebygging

Bygge terrasse


Har du planer om å bygge en egen terrasse eller en platting og leter etter en byggebeskrivelse, tips og råd om alt fra hvilke typer terrasse man kan bygge? Her samler vi alt du trenger å vite når du skal bygge terrasse eller vedlikeholde terrassen. Det finnes et utall forskjellige måter å bygge en terrasse. Vi skal komme med noen forslag ved verktøy og festemiddel for terrassebygging. 

Kilde: essve

Skrueguide for terrasse

Velg riktig terrasseskrue og få en pen og holdbar terrasse.
Tips og anbefalinger for riktig montering. YouTube video: https://youtu.be/G7pbn-NzJCA

 

Bygg terrasse - tips fra ESSVE

Byggetips

STABILT UTEN GYNGING
Legg bjelkelag c/c 60 cm og bruk virke som er minimum 28 mm tykt. Hvert bord skal ligge over to fag/tre bjelkelag, dvs at minste lengde blir 120 cm.

FØLG MED PÅ BREDDEN
Mål alltid hvert bord, etteRsom de vil ha varierende bredde (mellom 119 – 124 mm) For at sluttresultatet skal bli pent, bør hele radens forlengelse ha samme virkebredde.

RETT OG PENT
Ettersom bordenes bredde kan variere med noen millimeter, bør du merke av for hver meter. Bruk penn eller krittsnor. Hvis du ser at bordene ikke ligger helt på linje med merkene dine, kan du øke mellomrommet etter behov. Da får du garantert et rett og likesidet borddekke, og du slipper å få store glipper på slutten.

PENE ENDER
Selv om det tar litt ekstra tid, blir sluttresultatet mye bedre hvis du renskjærer hver endeskjøt. Bruk terrassebordolje i endeveden for å hindre sprekkdannelse.

HUSK AT TREVIRKET SVELLER
Uansett hvor fuktig virket er,  bør du alltid ha en viss avstand mellom hvert bord, ettersom virket både kan reise seg, vri seg og svelle ut i bredden. Har du uflaks, kan det føre til at skruene løsner.

BASSENGDEKKE
Bygger du bassengdekke eller brygger, skal alle festemidler og skruer være rustfri A2 eller syrefast A4. Ved forboring må det ikke være igjen noe borestål i trekonstruksjonen, ettersom selv små mengder stålspon kan forårsake rustlignende merker.

1. Riktig valg av festemiddel for montering av bærebjelke i …

Uansett hvilken fasade du skal feste bærebjelken i, er det viktig å sørge for at forankringen skjer i husets bærende del, f.eks i et bjelkelag. Nedenfor kan du lese mer om hva du bør ta hensyn til, avhengig av hva slags fasade du har.

trefasade

prod_hex-liggande
Dersom bærebjelken skal festes i en trefasade, bruker du treskruen HEX™, en moderne utgave av den tradisjonelle franske treskruen. Med HEX™ oppnår du sterkere montering og mindre risiko for sprekkdannelse ved skruingen.

 

lettbetong

prod_lättbetongskruv_liggande
Pussede fasader er gjerne av Leca eller lettbetong. De kan forveksles med pussede fasader laget av hullstein, hulltegl eller tegl. I de tilfeller må man bruke instruksjonene for teglfasade/ hullteglfasade ovenfor. For lettbetongfasade/ lecafasade er det viktig å komme så dypt inn i steinen som mulig; skruen skal helst passere steinens sentrum. Vår lettbetongskrue Heavy Load er et nytt og smart festemiddel som skrus rett inn i lettbetongen, uten å forbore.

teglfasade

prod_fasadplugg_liggande
Det er som regel uproblematisk å feste bærebjelker i bærende teglfasader. Hvis det derimot er snakk om en forblendet fasade, må du finne ut hvor stor belastning den er konstruert for å tåle. Montering i de nederste lagene er mindre risikabelt, men dersom bærebjelken skal festes høyere opp, må du være forsiktig. I enkelte tilfeller kan det være bedre å feste bærebjelken i husets rammeverk. Bruk ESSVE Fasadeplugg GXL

betongfasade

prod_fasadplugg_liggande
Det mest takknemlige materialet å feste bærebjelken i, er betong. Vær oppmerksom på at nyere underlag kan være kledd med en isoporkant som minner om betong. Når du borer, vil du merke at det bare er ca 1 cm betong etterfulgt at ca 10 cm isopor. Deretter er det på nytt et betonglag, og du må derfor sørge for å forankre bærebjelken i det indre betonglaget. Vi anbefaler ESVE Fasadeplugg GXL eller ESSVE Ekspansjonsbolt.

 

2. Til vinkelbeslag/ hullplater/ bjelkesko


For en rask og korrekt montering av vinkelbeslag , hullplater og bjelkesko anbefaler vi å bruke beslagskruer fremfor beslagspiker. Det er imidlertid viktig at man ikke «overtrekker» skruen. TX 20 bits kreves.

 

3. Skjøting og endeskruing

Ved skjøting av bjelkelag og ved endeskruing av rammeverk er det viktig at man velger en skrue med litt kraftigere dimensjoner. Ettersom en treramme alltid er i bevegelse, kan en for liten dimensjon gå utover festemiddelets levetid og styrke. Bruk ESSVE Treskrue Hex til bjelkelag og Cutters treskrue ved endeskruing.

4. Større terrasse, sterkere terrasseskrue

prod_torpedo-maxIII_liggande
Ved større konstruksjoner (over 60 kvm) forekommer det flere bevegelser i trevirket. Vær derfor nøye med å velge en rustfri skrue med en dimensjon som tåler at virket bevger seg, Vi anbefaler ESSVE Torpedo Max III, efterfølgeren til Nordens beste terrassesskrue i henhold til Testfakta.

Virkets bredde

Bjelkeavstand Ant skruer/kvm Terrassebord 28×120 mm –
 95 mm. 600 mm. 34 stk. Bruk  min. 55 mm lang terrasseskrue.
 120 mm. 600 mm.  28 stk.  Terrassebord 34×145 mm – 
 145 mm. 600 mm.  24 stk.   Bruk min. 70 mm lang terrasseskrue.

5. Til montering i fjell og stein

ECM Ankermasse er det rette festemiddelet å bruke for montering av stolpesko i stein eller fjell. For korrekt montering, se vår instruksjonsfilm

 

 

 


Monteringsverktøy for skjult montering i terrassebord

HDS – Hidden Decking System – er et nytt system for skjult montering av terrasseskruer. 
Skruene monteres enkelt i sidene av terassebordet ved hjelp av et spesialtilpasset monteringsverktøy og bits. Skruene synes minimalt og gir like god forankring som ved tradisjonell montering. Verktøyet sørger for lik avstand mellom hvert terrassebord. Skruene er i syrefast stål og gir holdbar montering over tid.

 

MONTERINGSVERKTØY
Finnes i to størrelser, for terrassebord 85-110 mm eller 110-150 mm

SYREFASTE TERRASSESKRUER A4
-4,8×50 for terrassebord med tykkelse 19-25 mm
-4,8×60, for terrassebord med tykkelse 25-34 mm

HDS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Noen forslag

 

  1. DeWalt 18V XR bor-/skrutrekker i TSTAK koffert med 2 x 5Ah batteri & lader DCD791P2 verktøy.no
    DeWalt
    DeWalt 18V XR bor-/skrutrekker i TSTAK koffert med 2 x 5Ah batteri & lader DCD791P2

    kr 2 799 inkl. mva
    På lager – sendes umiddelbart
  2. Milwaukee børsteløs bor- og skrutrekker M18 CBLDD-202C verktøy.no
    Milwaukee
    Milwaukee børsteløs bor- og skrutrekker M18 CBLDD-202C

    Kraftig borskrutrekker leveres komplett med lader og batteri 2x2 Ah 18V 

    kr 3 503 inkl. mva
    På fjernlager – sendes om 3-6 virkedager

 

© 2020 G. Coward AS